wat is jouw plan b?
In Nederland geldt voor een aantal studies op HBO of WO niveau een numerus fixus of toelating.
Een numerus fixus betekent dat er een vastgesteld maximaal aantal plaatsen beschikbaar zijn voor deze studie. Als zich meer mensen aanmelden voor een dergelijke studie dan het aantal beschikbare plekken, geldt er een selectieprocedure. Bij een dergelijke selectie kijken onderwijsinstellingen niet alleen naar je cijfers, maar bijvoorbeeld ook naar je motivatie en persoonlijkheid. De onderwijsinstelling mag zelf bepalen hoe de selectieprocedure eruit ziet. Het wordt daarom ook wel decentrale selectie genoemd. Soms moet je een motivatiebrief schrijven of een persoonlijk gesprek voeren. Het kan ook zijn dat je een opdracht of test moet maken. Meer informatie over de aanmelding en de vervolgprocedure vindt je in deze infographic.
Naast numerus fixus opleidingen zijn er ook studies waarvoor je een specifiek talent of eigenschappen moet hebben. Denk aan kunstopleidingen, sportopleidingen of studies binnen de landmacht, luchtmacht of marine. Hiervoor moet je je vaak al eerder aanmelden dan 1 mei in verband met audities of testen.
Voor al deze bovenstaande studies is er een risico dat je niet wordt aangenomen. Daarom is het slim alvast na te denken over jouw plan B. Ik help je in dit blog graag op weg met inspiratie.
KIEZEN VOOR EEN ALTERNATIEVE STUDIE
Je kunt de keuze maken voor een alternatieve studie die ook aansluit bij de loopbaan die je ambieert, maar waarvoor geen selectie geldt.
Misschien bevalt deze studie zo goed dat je hem met veel plezier en motivatie afrondt. Maar mocht je je alsnog willen aanmelden voor de studie van je eerste voorkeur is er door de keuze van deze alternatieve studie geen sprake van een verloren studietijd. Je kunt hierbij denken aan de studie Animal Sciences of Medische Biologie in plaats van Diergeneeskunde. Of het volgen van de studie Ergotherapie in plaats van Fysiotherapie. Vraag de lijst op met mogelijke alternatieve studies voor alle numerus fixusstudie in Nederland via carla@buropieceofcake.nl.
STUDEREN IN HET BUITENLAND
Voor sommige studies is het een goed alternatief om dezelfde studie in het buitenland te gaan volgen waar soms geen toelating geldt, zoals diergeneeskunde of ontwerpwetenschappen (alternatief voor industrieel ontwerpen) in België. Met als bijkomend voordeel dat er in België geen sprake is van een bindend studieadvies, maar van een leerkrediet en het collegegeld niet hoog is. Bovendien is het ook goed betaalbaar om er 'op kot' te gaan.
PLAN EEN TUSSENJAAR
Misschien is het voor jou een goede optie om te kiezen voor een tussenjaar. Je kunt je in dit jaar nogmaals aanmelden voor de studie(s) van jouw voorkeur, je optimaal voorbereiden op de selectie en meer tijd nemen voor je plan B mocht het alsnog niet lukken om aangenomen te worden. Je kunt bijvoorbeeld een taalopleiding doen in het buitenland of ervaring opdoen in de horeca voor de toelating voor de Hogere Hotelschool. Vrijwilligerswerk gaan doen in de medische sector voor je toelating Geneeskunde of zang- en acteerlessen nemen voor de auditie voor een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten.
Je kunt allerlei informatie vinden over de invulling van je tussenjaar op de site van het tussenjaarkenniscentrum en/of het bezoeken van de tussenjaarbeurs. Of volg de tussenjaar bootcamp om jouw tussenjaar optimaal te benutten en vorm te geven inclusief aandacht voor jouw studiekeuze.
NB. mocht je in april bericht krijgt dat je helaas bent uitgeloot, blijf dan studielink goed in de gaten houden. Misschien dat anderen zich nog uitschrijven en er toch nog een plekje voor je vrij komt!









