Wanneer je een studie gaat volgen op het hbo of wo kun je te maken krijgen met een bindend studieadvies. Op dit moment is dit bindend studieadvies onderwerp van gesprek in de politiek. Minister Dijkgraaf heeft aangekondigd de richtlijnen voor het zogeheten BSA te willen versoepelen. Maar wat is het BSA en wat betekenen de voorgenomen wijzigingen?
Een studiejaar op het hbo of wo is opgebouwd uit studiepunten (ECTS), waarbij ieder studiepunt staat voor 28 uur. Het aantal studiepunten voor een hbo bachelor is in totaal 240 studiepunten, voor een wo-bachelor 180 en voor een associate degree opleiding 120 ECTS.
Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je als student een advies over de voortgang van je studie. De hogeschool of universiteit kan zelf bepalen of dit advies bindend is of niet. In het geval van een bindend studie advies (BSA) is het aantal studiepunten bepalend of je de studie wel of niet mag voortzetten. Indien je niet voldoet aan het vereiste aantal studiepunten krijg je een negatief studieadvies en moet je stoppen met je studie. Wanneer het studieadvies niet bindend is, is dit een teken dat je studie niet goed gaat, maar mag je je studie wel vervolgen.
Het kan per onderwijsinstelling verschillen hoeveel studiepunten je moet behalen om door te mogen stromen naar het 2e studiejaar. Zo geldt voor de studie Economie en Bedrijfseconomie op de Erasmus Universiteit een BSA van 60 ECTS en voor dezelfde studie op de Radboud Universiteit in Nijmegen 42 ECTS.
Het bindend studieadvies is gebonden aan regels. Deze regels voor het BSA van jouw studie staan vermeld in de onderwijs- en examenregeling (OER) van de opleiding.
Je moet hierbij in ieder geval denken aan de volgende richtlijnen:
Indien je het niet eens bent met de beslissing kun je bezwaar maken.
Recent heeft minister Dijkgraaf aangegeven de richtlijnen voor het BSA te willen versoepelen. Op die manier wil hij de balans tussen studieresultaten en mentaal welzijn verbeteren. Door het aantal vereiste studiepunten te verlagen naar 30 ECTS wordt de prestatiedruk verlaagd en is er meer ruimte voor alle andere dingen die je er naast studeren op je af komen in het eerste jaar. Zoals op op kamers gaan wonen, op eigen benen staan en het studentenleven.
De mening van onderwijsinstellingen hierover is verdeeld. Het BSA zorgt er bijvoorbeeld voor dat studenten met voldoende voorkennis doorstromen in de opleiding en voorkomt uitval in een latere fase van hun studie. Maar teveel druk werkt ook verlammend, kan leiden tot verminderde leerprestaties en vertroebelt het beeld of de student al dan niet geschikt is voor de opleiding. Op dit manier gaat er ook waardevol talent verloren.
Naast verlaging van de BSA wil de minister ook meer aandacht voor een begeleiding van studenten tijdens hun eerste studiejaar en ondersteuning bij het maken van een nieuwe keuze als je niet op de juiste plek zit!
Je moet nog even geduld hebben voor deze nieuwe voorstellen ook daadwerkelijk van kracht worden. De intentie is dat het wetsvoorstel aankomend jaar wordt ingediend en de nieuwe richtlijnen kunnen ingaan bij aanvang van het studiejaar 2025-2026.
Wil jij weten wat het BSA is voor de studie waar jij mee gaat starten? Kijk dan op studiekeuze123. Bij het onderdeel 'Tijdens de studie' zie je bij iedere opleiding wat het aantal studiepunten is dat je moet halen in je eerste studiejaar.